Bulbophyllum patens...orchidea/50mag NÖV.-317 - Jelenlegi ára: 659 Ft

2020. november 20., péntek


"Bulbophyllum patens"orchidea... 2013-as évjáratú!
Orchideák szaporítása... Beporzás:
-A legideálisabb a virág teljes kinyílása után 1 héten belül elvégezni a beporzást.
A virágokat mindig egy másik orchidea virág pollenjével keresztbe kell beporozni! Soha nem önmagával.
-Alkohollal fertőtlenített hegyes eszközzel, vagy egyszerűen egy fogpiszkálóval is elvégezhetjük.
A virág közepén levő ragacsos nyél mögé helyezve az eszközt magunk felé húzva leválik a pollencsomó.
A ragacsos talpú nyél erősen ráragadt az eszközre.
-Óvatosan leválasztjuk a pollent fedő vékony réteget. Így a ragacsos nyélen csak a két pollen látható.
A polleneket a virág közepén levő harang forma mögé helyezzük.
-Miután a pollen a harangon belül van, magunk felé és felfelé húzással a ragacsos nyelet leválasztjuk a pollenről.
A két pollen a harang mögött maradt. Az eszközünkön csak a ragacsos pollen hordozó látható.
-Ezzel befejeződött a művelet. Néhány napon belül a virág szirmok elhervadnak és elszáradnak és megkezdődik a magtok fejlődése.
A teljes magtok beéréshez 5-6 hónap szükséges.
Tavasszal a legideálisabb az idő a beporzásra, mert tapasztalatom szerint nyáron gyorsabban fejlődik a magtok. Tehát kb. szeptemberre várhatóak a magok beérése. Utána kezdődik a táptalajra való vetés. Akkor szedhetjük le a magtokot, ha már száraz és hosszában felrepedt. Ilyenkor viszont azonnal le kell vágni a növényről, mert a repedéseken keresztül elszórja a beérett magokat. Csipesszel óvatosan eltávolítjuk a “ repítőszőröket” és egy tiszta lapra szórjuk a magtok tartalmát.
-A magokat egy finom műanyag szűrővel átszitáljuk, megtisztítjuk a szőröktől, utána kis papírtasakba vagy borítékba tesszük őket. A felhasználásig tartsuk hűtőben a magokat/ne fagyasztóban/, így több hónapig megtartják csírázóképességüket.
Orchideák szaporítása... Steril box:
-Az orchidea magok vetéséhez nélkülözhetetlen eszköz, egy steril box elkészítése. Sajnos készen nem kapható, de ezzel a módszerrel tudjuk a legolcsóbban a táptalajra helyezni a magokat. A magok táptalajra szórása csak steril körülmények között lehetséges, mert szabad levegőn végezve néhány napon belül tönkremennek a magok. Bútorlapból könnyen elkészíthető a doboz. A tetejére egy üveglapot helyezünk. A doboz egyik oldalán két kör alakú lyukat vágunk (100mm átmérő), amibe műanyag csődarabot ragasztunk. Erre húzzuk a gumikesztyűket amivel a dobozban dolgozunk. A két lyuk középpontjának távolsága 200mm. De ez a távolság változhat attól függően, hogy kinek mi a kényelmes. A doboz másik oldalán is egy kör alakú lyukat vágunk ahol a művelethez szükséges összes eszköz behelyezése történik. Ide egy műanyag doboz felső részét ragasztjuk, aminek levágtuk az alját. A kis kerek doboz tetejével pedig bezárjuk steril dobozunkat az eszközök behelyezése után. A doboz összeállítása minden rést kívül-belül szilikon ragasztóval
Orchideák szaporítása... Táptalaj elkészítése:
Az orchideák magról történő szaporítása túl bonyolultnak tűnik, hogy miért van szükség labor körülményekre? Az itt bemutatott labor persze túlzás, de így otthon is megoldható, hogy sikeresen megeredjenek a magok. Azt is tudni kell, hogy a magok elültetésétől a virágzásig, a mi klímánkon évekre van szükség. A magok fejlődése, később a néhány milliméteres levelek kialakulása, aztán az üvegben a sok kis palánta élménye, amiért érdemes elkezdeni az elsőre bonyolultnak látszó folyamatot.
Az orchidea táptalaj összetétele mikro és makro elemekből, vitaminokból és agar zselésítőből áll.
Mivel kb. 20 féle elemet tartalmaz ezred mg. pontosságú mennyiségben adagolva, csak nagyon precíz laborban lehetséges összeállítani.
Hollandiából lehet szerezni készen bekevert táptalajt orchideák számára.
Literenként van kimérve, így 12 db üveghez 1 adagot kell bekeverni.
1 adag táptalajhoz ki kell még mérni 6gr agar-agar port, amit bio üzletekben lehet beszerezni,
mert élelmiszerek zselésítéséhez is ezt használják.
-Egy adag orchidea táptalaj+6gr agar-agar por 1 liter vízhez
-Az összetevőket 1 liter desztillált vízben forraljuk 3-4 percig a forrástól számítva.
-Közben előkészítjük a kimosott és utána hypoban átöblített üvegeket és tetőket.
-A felforralt táptalajt azonnal, még forró állapotban egy tölcsérrel üvegekbe töltjük. Kb. 12 db üveget tölthetünk meg 2cm vastagon.
-A megtöltött üvegekre ráhelyezzük a tetőket, de nem csavarjuk rá!
-Ezután alufóliát duplán levágunk és az üvegekre tesszük az alábbi módon. A csavaros tetők csak lazán helyezkednek el a fólia alatt.
-A sterilizálás egy normál konyhai sütőben történik. Behelyezzük, a még forró üvegeket a sütőbe. Beállítjuk 150C° ra a sütőt és ha van légkeverés program, akkor azt is elindítjuk. Amikor eléri a sütő a 150C° -ot akkor 30 percig forraljuk az üvegekben még egyszer a táptalajt. Az tetőket azért nem szabad rászorítani az üvegekre, hogy a gőz távozhasson.
-A sütőt 30 perc után kikapcsoljuk és az üvegeket teljes kihűlésig a sütőben tartjuk.
Az üvegeket az alufóliával együtt hűvös helyen tároljuk felhasználásig, vagyis a magok elültetéséig.
Orchideák szaporítása... Magok elültetése:
-Miután beértek az orchidea magtokok, itt az ideje, hogy a táptalajra helyezzük a magokat. Először a magokat fertőtlenítenünk kell. Bevált módszer és mindenkinek könnyen elérhető a háztartási klórmész. 10%-os oldatot készítünk a következő módon: 90 ml desztillált vízbe kimérünk 10 gr klórmeszet. 5 percig kevergetjük és 10 percig ülepítjük.
-Miután leülepedett az üveg alján a sűrű klórmész, a felső részt leöntjük. Ebben az átlátszó folyadékban fogjuk a magokat fertőtleníteni. Egy kisméretű csavaros tetővel rendelkező üvegbe öntünk az oldatból és beleszórjuk a magokat. Rátesszük a tetőt, és többször megrázzuk. Pontosan 10 percig fertőtlenítjük a magokat. Mialatt fertőtlenítjük a magokat, behelyezzük az összes kelléket a steril dobozba a nyíláson keresztül.
A következők kerülnek a dobozba: 4 db táptalajos üveg, egy pumpás flakon denaturált szesszel.
Kellékek: lapos végű fém pálca, papír filter szűrő, steril patikai gézlapok.
Előzőleg a kellékeket az alábbi módon fertőtlenítjük:
Alufóliába tekerjük a kellékeket és 30 percig kuktában főzzük (kevés vizet és pároló rácsot teszünk a kukta aljára és erre helyezzük a kellékeket)
Miután mindent behelyeztünk a dobozba, bezárjuk a nyílást, és a denaturált szesszel mindent alaposan befújunk.
10 perc fertőtlenítés után a papír szűrőn keresztül leszűrjük a magokat.
Ezután kinyitjuk a táptalajos üvegeket és a lapos végű pálcával a magokat óvatosan a zselés talajra helyezzük, hogy ne sérüljön.
Miután végeztünk, erősen rácsavarjuk a tetőt az üvegekre, és csak azután vesszük ki a steril dobozból, ha már nem kerülhet külső levegő az üvegekbe. Ezután már csak az átlátszó fóliával kell befedni az üvegeket, hogy véletlenül se érintkezzenek levegővel a magok.
Az üvegeket ezután hónapokig azonos hőmérsékleten kell tartani (nem jó, ha nagy kilengések vannak a nappali és éjszakai hőmérséklet között) Hideg fényű lámpákkal kell napi kb. 16 órán keresztül megvilágítani az üvegeket. Profi laborokban termosztát biztosítja a pontos 20C° -ot. Napsütésre soha ne tegyük az üvegeket, mert felmelegszik és tönkremegy a táptalaj.
Mivel napi 16 óra megvilágítás sok energiát vesz igénybe és nem olcsó, ezért LED szalag beszerzését ajánlom, amely jelenleg a legkevesebb áramot fogyasztja és energia takarékosabb más hagyományos világításnál. (mint például fénycsövek) A LED szalagok élettartama a jelenlegi leghosszabb kb. 50. 000 óra.
Néhány hónap múlva az alábbi képeken látható eredményt érhetjük el:
1 ADAG 50 MAGOT TARTALMAZ!
 
  
LÁTOGATÁSOD KÖSZÖNÖM, VÁRLAK MÁSKOR IS!
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  


Jelenlegi ára: 659 Ft
Az aukció vége: 2020-11-20 19:13 .

0 megjegyzés: